Grass2Grit: bermgras als dooimiddel

De provincie Noord-Holland gaat een nieuw grassapdooimiddel gebruiken om gladheid te bestrijden op de N504 ten noorden van Alkmaar. Het betreft vooralsnog een proef. Het (deels) vervangen van zout door grassap en het verwerken van de vezels (Grass2Grit) is volgens de provincie een circulaire en innovatieve toepassing.

Grass2Grit is een circulair concept waarbij bermgras wordt omgezet in grassap en grasvezels. Het sap wordt gebruikt als gladheidsbestrijding, de vezels voor wegmeubilair. De ontwikkeling begon een aantal jaren geleden en in 2017 is een eerste Life Cycle Analysis (LCA) over de Grass2Grit-techniek afgerond. Naast het demonstreren van deze circulaire aanpak, leidt het project volgens de initiatiefnemers tot een aantal positieve milieueffecten. Door vaker en op een natuurvriendelijke manier te maaien en het gras te ruimen zal de biodiversiteit langs de weg toenemen. Bovendien zal de verontreiniging van wegbermen afnemen door het gebruik van biobased weginfrastructuur.

Het is voor het project in Noord Holland de eerste keer dat de Grass2Grit-fabriek grote hoeveelheden gras tot strooisap en vezels verwerkt. De fabriek, die begin maart werd geopend, gaat het bermsap tot eind 2022 inzetten als alternatief strooizout op de N504. De verwachting is dat er tussen de 6 en 10 ton vers gras nodig is voor het strooien van een km2 weg. De grasvezels die vrijkomen bij de productie van het sap zijn bruikbaar voor het maken van biobased wegmeubilair.

Bermgras is ruim voorhanden. Maar liefst 3 procent van Nederland bestaat uit bermen.

Het project kreeg in 2018 een LIFE-subsidie in de categorie ‘milieu en efficiënt gebruik van hulpbronnen’, waarmee een pilot kan worden uitgevoerd. Grass2Grit is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland, J. van Bodegom & Zn, Van Gelder, Natural Plastics en Schuitemaker.

Als het pilotproject op de N504 succesvol is, verwacht Grass2Grit om nationaal en internationaal uit te breiden.

Meer in Innovatieve Materialen 2020 nummer 3