Groen staal uit rode modder Nieuwe methode om milieuvriendelijk staal te maken uit afval aluminiumindustrie

Schematische weergave van het op waterstofplasma gebaseerde proces dat hier wordt gebruikt om een ​​portie rode modder van 15 g om te zetten in metallisch ijzer (Bron: het betreffende artikel in Nature)

30 januari 2024 – De productie van aluminium genereert jaarlijks ongeveer 180 miljoen ton giftige rode modder. Wetenschappers van het Max-Planck-Institut für Eisenforschung, centrum voor ijzeronderzoek, hebben nu laten zien hoe op relatief eenvoudige wijze groen staal kan worden geproduceerd uit aluminiumproductieafval. In een vlamboogoven die vergelijkbaar is met de ovens die al tientallen jaren in de staalindustrie worden gebruikt, zetten ze het ijzeroxide in de rode modder met behulp van waterstofplasma om in ijzer. Met dit proces zou bijna 700 miljoen ton CO2 – vrij staal kunnen worden geproduceerd uit de vier miljard ton rode modder die zich tot nu toe wereldwijd heeft opgehoopt – wat overeenkomt met ruim een ​​derde van de jaarlijkse staalproductie wereldwijd. En zoals het Max Planck-team laat zien, zou het proces ook economisch levensvatbaar zijn.
Het onderzoek werd in Januari gepubliceerd in Nature onder de titel ‘Green steel from red mud through climate-neutral hydrogen plasma reduction’.

Meer bij Max Planck>