Innovatieve Materialen (2022 nummer 6) is verschenen

12 Houten stoel die plat wordt verstuurd en 3D opdroogt
Houten voorwerpen worden meestal gemaakt door ze te zagen, te snijden, te buigen of te persen. Dat zou weleens kunnen veranderen. Wetenschappers hebben een methode ontwikkeld waarmee 3D-geprinte platte houten vormen zo kunnen worden geprogrammeerd dat ze zichzelf op ieder gewenst moment kunnen veranderen in complexe 3D-vormen. In de toekomst zou deze techniek kunnen worden gebruikt om meubels of andere houten producten te maken die plat naar een bestemming kunnen worden verstuurd, vervolgens worden gedroogd en zo de gewenste uiteindelijke vorm krijgen. De onderzoekers presenteerden hun resultaten tijdens de najaarsbijeenkomst van de American Chemical Society (ACS), gehouden van 21 – 25 augustus.

14 Transparant bamboe
De druk op energieverbruik en niet-herbruikbare grondstoffen is een drijfveer voor wetenschappers om nieuwe milieuvriendelijke en energiebesparende materialen te ontwikkelen. Hout bijvoorbeeld, is de laatste jaren meer en meer in beeld gekomen als milieuvriendelijk, herbruikbare constructiemateriaal en inmiddels hebben wetenschappers ook al transparant hout ontwikkeld. Het wordt gemaakt door lignine te extraheren en vervolgens te impregneren met een transparante hars. Het resulterende materiaal is niet alleen transparant, maar ook sterk en heeft uitstekende mechanische en thermische eigenschappen. Hout lijkt wat structuur betreft op bamboe; dus waarom geen doorzichtig bamboe? Wetenschappers van de Zhejiang Sci-Tech University en het China National Bamboo Research gaven eerder dit jaar een overzicht van de mogelijkheden van het nieuwe transparant bamboe-composiet (TBC) materiaal in het Tijdschrift Polymers.

20 Van CO2 naar steen: Permanente mineralisatie van kooldioxide
Bomen en vegetatie zijn niet de enige vorm van koolstofopname uit de atmosfeer. Grote hoeveelheden koolstof zijn van nature opgeslagen in gesteenten. Het geothermie bedrijf Carbfix uit het IJslandse Kópavogur heeft een proces ontwikkeld waarbij permanent in gesteente wordt gemineraliseerd. Carbfix imiteert en versnelt volgens eigen zeggen dit natuurlijke proces. Bij de geothermische energiecentrale in Hellisheiði, IJsland, is begin november begonnen met het ondergronds injecteren van CO2, afkomstig uit Zwitserland.

24 Dutch Design Week 2022
Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week (DDW) plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteerde tussen 16 en 24 oktober het werk van ontwerpers, verdeeld over meer dan honderd locaties in de stad. En ook dit jaar was er weer aandacht voor materiaal-innovaties, 3D-geprinte materialen en objecten, biomaterialen en vooral weer veel circulariteit.

30 DDW: Hemelwater retentiepaneel: Regenopslag in de gevel
Klimaatverandering betekent voor Europa onder meer hete, droge zomers met een
sporadische wolkbreuk. Het zijn deze wolkbreuken die zorgen voor overstromende riolen en schade aan onze huizen en infrastructuur. Tjeerd Veenhoven bedacht een keramisch gevelpaneel dat overtollig regenwater opvangt in de spouw van gebouwen. Dat moet ook voor verkoeling zorgen van de directe omgeving en hittestress tegengaan in de zomer. Het concept, ontwikkeld naar aanleiding van de ontwerpwedstrijd van Sweco, werd gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week 2022.

Naar de volledige inhoud>