IM 2023 nummer 6 is verschenen

CornWall: van maïs naar wandtegel
StoneCycling en Circular Matters ontwikkelden een gezamenlijk product – CornWall – om de verspreiding van biobased bouwmaterialen te versnellen. CornWall is een wandtegel of plaatmateriaal geproduceerd van 100 procent biomassa. Het wordt voornamelijk gemaakt uit de kernen van maïskolven, organisch afval dat overal ter wereld voorkomt.

Klimaatvriendelijk PET van suiker
Suiker gewonnen uit maïs, suikerbieten en stro is de grondstof voor de toekomstige plasticproductie. Samen met de Technische Universiteit van Denemarken (DTU) ontwikkelt het Deense bedrijf Topsoe, een op biomassa gebaseerde methode voor de productie van een van de componenten die worden gebruikt bij de productie van PET-plastic.

‘Nieuwe technologie ontwikkel je niet snel in je eentje’
Een metershoog scheepsroer van roestvaststaal uit een 3D-printer: dat is mogelijk dankzij een nieuwe 3D-printtechnologie gebaseerd op lasdraden. In het onderzoeksprogramma AiM2XL inventariseert een breed consortium van onderzoekers uit verschillende disciplines en bedrijven samen de voor- en nadelen van deze technologie voor verschillende toepassingen.

Lowtech bouwmaterialen: beter, schoner en goedkoper
Natuurlijke bouwmaterialen kunnen helpen huurwoningen betaalbaar te maken en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Een onderzoeksproject gefinancierd door de Duitse Federale Milieustichting (DBU) laat zien dat de exploitatie- en onderhoudskosten kunnen worden verlaagd door het gebruik van klimaatregulerende bouwmaterialen zoals hout en klei, maar ook door slimme planning. Het grootste aarden gebouw van Europa in Darmstadt, eveneens gebouwd met steun van DBU, laat zien hoeveel potentie er aanwezig is in aarde en leem als bouwmateriaal.

Optimalisatie van harde-zachte materiaalovergangen
Een laptop- of telefoonoplader die kapot gaat waar de flexibele kabel overgaat op de hard adapter, heeft iedereen weleens meegemaakt. Dit is slechts één voorbeeld van hoe moeilijk het is om harde en zachte materialen effectief met elkaar te verbinden. Met een uniek 3D-printproces hebben onderzoekers van de TU Delft hybride verbindingen van meerdere materialen gemaakt die opmerkelijk dicht bij het natuurlijke ontwerp van bot-peesverbindingen komen. Hun onderzoeksresultaten, verschenen in Nature Communications, hebben talloze potentiële toepassingen.

Dutch Design Week 2023
Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week (DDW) plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteerde tussen 21 tot en met 29 oktober 2023 het werk van ontwerpers, verdeeld over meer dan honderd locaties in de stad.

Klik hier voor de volledige inhoud>