In situ bioprinten van kraakbeenimplantaten


20 juni 2023 – Schade aan het kraakbeen kan pijn en invaliditeit veroorzaken. Bestaande chirurgische procedures die zijn ontworpen om deze schade te herstellen of de impact ervan te verminderen, leveren doorgaans beperkte resultaten op. Medische onderzoekers en ingenieurs zoeken daarom andere manieren om kraakbeenschade te herstellen. In de afgelopen jaren lijkt 3D-bioprinting een veelbelovende oplossing om weefselregeneratie te bevorderen.
Onderzoekers van de Universiteit van Manchester, Nanyang Technological University hebben nu de huidige stat-of-the-art technieken van robotondersteunde in situ bioprinting chirurgische systemen voor kraakbeenregeneratie onderzocht en de voor- en nadelen op een rijtje gezet. De resultaten verschenen onlangs in het tijdschrift International Journal of Extreme Manufacturing (Robotic in situ bioprinting for cartilage tissue engineering).

Schematische weergave van de belangrijkste strategieën voor in situ kraakbeenbioprinting (Illustratie van Robotic in situ bioprinting voor kraakbeenweefselmanipulatie)

Het is online>