Innovatieve Materialen 2024 nummer 4 is verschenen

‘Toekomstige superbatterij voor elektrische auto’s is van steen’

Volgens Deense wetenschappers zullen solid-state batterijen gemaakt van rotssilicaten over tien jaar een milieuvriendelijker, efficiënter en veiliger alternatief zijn voor de huidige lithium-ionbatterijen. Onderzoekers van de Technische Universiteit Denemarken (Danmarks Tekniske Universitet, DTU) hebben onlangs een nieuw superionisch materiaal gepatenteerd op basis van kaliumsilicaat – een mineraal dat kan worden gewonnen uit natuurlijk steen.

Nieuw proces voor 3D-printen high-res silica-onderdelen

Het Oostenrijkse bedrijf UpNano GmbH heeft een nieuw productieproces ontwikkeld voor 3D-geprinte objecten van gesmolten kwarts. De nieuwe technologie maakt het mogelijk om zeer nauwkeurige onderdelen in het millimeter- en centimeterbereik te produceren. Het proces is gebaseerd op de innovatie van het Duitse Glassomer GmbH en is geoptimaliseerd voor 3D-printen met twee-foton polymerisatie (2PP).

Maas krijgt 3D-geprinte, keramische riffen voor meer natuur

Rijkswaterstaat wil de doorstroming van (hoog)water en het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit en riviernatuur zo veel mogelijk combineren. Daaronder valt ook het tegengaan van de te ver voortschrijdende afkalving van een oeverstrook. Langs de Maas bij Oeffelt worden daarvoor zogenaamde ‘tidal reefs’ gebruikt; 3D-geprinte, keramische kleiriffen.

Winning zeldzame aardmetalen uit elektronisch afval

ETH-onderzoekers ontwikkelen een proces geïnspireerd door de natuur dat efficiënt europium uit oude fluorescentielampen terugwint. Hun aanpak zou kunnen leiden tot de langverwachte recycling van zeldzame aardmetalen.

Biobeton met blauwalgen

Onderzoekers van het Fraunhofer instituut hebben een methode ontwikkeld om zogenaamde biogene bouwmaterialen te fabriceren met cyanobacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich in een voedingsoplossing, aangestuurd door fotosynthese. Wanneer aggregaten en vulstoffen zoals zand, basalt of hernieuwbare grondstoffen worden toegevoegd, ontstaan rotsachtige vaste structuren. In tegenstelling tot traditionele betonproductie komt er bij het proces geen koolstofdioxide vrij.

Klik HIER voor de volledige inhoudsopgave>