Innovatieve Materialen 2024 nummer 5 is verschenen

Glazen LEGOstenen
Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontwikkelden  een nieuw soort herconfigureerbaar bouwsysteem van 3D-geprinte, LEGOstenen van  gerecycled glas. Een bouwwerk van zulke stenen kan aan het einde van de levensduur  simpelweg worden gedemonteerd, waarna de stenen weer eenvoudig in een  nieuwe configuratie kunnen worden hergebruikt.

Lichtgewicht 3D-geprint aluminium drukvat
Waterstof is een interessante brandstof voor de toekomst. Verschillende sectoren,  waaronder de luchtvaartindustrie werken aan oplossingen om de huidige brandstoffen  in de toekomst te vervangen door waterstof. De Europese vliegtuigbouwer Airbus  bijvoorbeeld streeft ernaar om over vijftien jaar waterstofaangedreven passagiersvliegtuigen  (‘ZEROe’) te produceren. Er moeten echter nog wel technische problemen  worden overwonnen, bijvoorbeeld op het gebied van waterstofopslag.

Geavanceerde meting en modellering van dunnefilmcorrosie
Het ThinCorr project had als doel om het begrip van de corrosiebestendigheid van  metalen systemen onder atmosferische omstandigheden te verbeteren. Met het  project wordt het gemakkelijker om geschikte materialen te selecteren voor de  transport- en civiele sector en om nieuwe materiaalontwikkelingen en oppervlaktevoorbereidingen  te valideren.

Zonnepanelen van duurzame(re) materialen
Duurzaamheid en duurzaam materiaalgebruik zullen naar verwachting grote impact  hebben op de toekomst van hernieuwbare energie. Momenteel worden in zonnepanelen  nog steeds grondstoffen en materialen gebruikt die helemaal niet of slechts  gedeeltelijk kunnen worden gerecycled. Binnen het ‘E2 – E-Quadrat ontwikkelde  het Fraunhofer CSP een zonnemodule ontwikkeld waarin de niet-fotovoltaïsche  componenten zijn gemaakt van biologisch afbreekbare, recyclebare materialen of  hernieuwbare grondstoffen

IJzer als goedkoop opslagmedium voor waterstof
In 2050 zal meer dan 40 procent van de Zwitserse elektriciteitsbehoefte naar verwachting  uit zonne-energie komen. Echter, in de zomer is er genoeg zon, maar in  de winter juist niet. Een oplossing zou kunnen zijn om in de zomer met het overschot  aan zonne-energie waterstof te produceren, maar dat moet dan wel worden  opgeslagen voor de winter en dat is lastig en duur. ETH Zürich heeft nu een veilige en  goedkope opslagtechniek ontwikkeld om waterstof seizoensgebonden op te slaan.
Klik HIER voor de volledige inhoudsopgave>