CO₂ als grondstof van de toekomst

Mining the Atmosphere, een nieuw onderzoeksinitiatief van het Zwitserse materi aalinstituut Empa, is gericht op het opvangen van overtollige CO₂ uit de atmosfeer en het opslaan ervan in bouwmaterialen zoals beton. Volgens Empa zou jaarlijks vijf tot tien miljard ton koolstof kunnen worden gebruikt als betonaggregaten; genoeg om de huidige overtollige CO₂ binnen 100 jaar na de energietransitie permanent op te slaan en zo de atmosferische CO₂ terug te brengen naar een klimaatvriendelijk niveau. Innovatieve Materialen is een vak tijdschrift over ontwikkelingen op het gebied van duurzame, innovatieve materialen en/of de toepassing daar van in bijzondere constructies. Uitgeverij: SJP Uitgevers Kalkhaven 53 4201 BA Gorinchem tel. (0183) 66 08 08 e-mail: info@innovatievematerialen.nl www.innovatievematerialen.nl

Nieuw filter haalt aluminium uit productieafval

Aluminium is een licht en veelgebruikt materiaal en de populariteit van het metaal groeit nog steeds. De verwachting is dat tegen het einde van dit decennium de vraag naar aluminium wereldwijd met 40 procent zal groeien, en daarmee nemen ook de milieu-effecten toe. Tegen die achtergrond ontwikkelden wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een nieuw nanofiltratieproces dat de aluminiumproductie efficiënter kan maken en tegelijkertijd afval kan voorkomen.

Herbruikbare zigzagbekisting voor een groenere bouw

Een architectuur-PhD-student aan de ETH Zürich heeft een eenvoudige oplossing ontwikkeld om klimaatvriendelijker betonnen vloeren te bouwen. Dankzij een licht gewicht, robuust en herbruikbaar bekistingsontwerp kunnen aanzienlijke hoeveelhe den beton en staal worden bespaard.

Duurzame verpakkingen van natte-teeltgewassen

Vanwege hun lage ligninegehalte zouden veenplanten echter ook een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn voor hout als grondstofbron voor duurzame papierverpak kingen. Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Procestechniek en Verpak kingen IVV hebben in haalbaarheidstests al aangetoond dat veenplanten een groot potentieel hebben voor de productie van vouwdozen, trays en soortgelijke artikelen.

Solargate

Onderzoekers van de universiteiten van Stuttgart en Freiburg hebben een nieuw, energie-autonoom gevelsysteem ontwikkeld dat zich passief aanpast aan het weer. Het systeem werkt zonder apparatuur, maar is gebaseerd op het gedrag van het materiaal zelf, zoals dat bijvoorbeeld bij een dennenappel gebeurt

Meer>