Jelly-ijs: een duurzaam alternatief voor smeltend ijs

Bron: University of California

18 augustus 2025 – Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Davis hebben een nieuw koelmateriaal ontwikkeld dat niet smelt tot een plas water: jelly-ijs. Het materiaal bestaat voor 90 procent uit water, is herbruikbaar en volledig composteerbaar.

Jelly-ijs wordt gemaakt van gelatine, hetzelfde ingrediënt dat ook in desserts wordt gebruikt. In tegenstelling tot gewoon ijs lekt het niet tijdens het ontdooien. Daardoor is het bijzonder geschikt voor toepassingen in de voedselketen en bij het transport van medicijnen.

De onderzoekers ontwikkelden een eenstapsproces waarmee jelly-ijs keer op keer kan worden ingevroren en ontdooid zonder zijn koeleigenschappen te verliezen. Het materiaal kan bovendien in allerlei vormen worden geproduceerd en leverde bij compostering zelfs een groeiverbetering op voor tomatenplanten.

Omdat het geen synthetische polymeren bevat, ontstaan er geen microplastics. Naast gebruik in de voedingssector zien de onderzoekers kansen in de medische wereld, biotechnologie en in gebieden waar weinig water beschikbaar is. Licenties voor de technologie zijn inmiddels verleend, maar verdere productontwikkeling is nodig voordat consumenten jelly-ijs in de winkel zullen aantreffen.

Meer bij the University of California, Davis>