Meer dan lassen: onderzoekers 3D-printen twee metalen in één complexe structuur

Close-up van testvierkanten met de eerste gesinterde laag van drie metalen: roestvrij staal, Inconel en puur koper. De testvierkanten demonstreerden additieve metaalproductie met meerdere materialen met behulp van het nieuwe selectieve poederdepositiesysteem van CIMP-3D (Foto: SHAPE Lab, CIMP-3D en 3D Systems).

4 maart 2025 – Een team onderzoekers van Penn State is erin geslaagd om met een nieuwe 3D-printmethode complexe metalen constructies te produceren die tot dusver alleen konden worden gemaakt door te lassen. Met behulp van een geavanceerd additief productieproces, genaamd Multi-Material Laser Powder Bed Fusion (MM-LPBF), printten de onderzoekers een complexe structuur uit een mix van koolstofarm roestvrij staal en brons, bestaande uit 90 procent koper en 10 procent tin. Penn State denkt dat de resultaten van het onderzoek de mogelijkheden van MM-LPBF tonen voor een breed scala aan toepassingen, zoals solid-state energieopslag en biologisch afbreekbare implantaten.

Het onderzoek werd op 4 april gepubliceerd in npj Advanced Manufacturing onder de titel ‘Multi-material laser powder bed fusion: effects of build orientation on defects, material structure and mechanical properties’.

Het is online>

Meer bij Penn State>