‘Niet opgehaald afval en open verbranding zijn de belangrijkste oorzaken van de plasticvervuilingscrisis’
4 september 2024 – Onderzoek van de universiteit van Leeds werpt licht op de enorme omvang van niet-opgehaald afval en open verbranding van plastic afval in de eerste wereldwijde inventarisatie van plasticvervuiling. Onderzoekers gebruikten AI om afvalbeheer te modelleren in meer dan 50.000 gemeenten over de hele wereld. Met dit model kon het team voorspellen hoeveel afval er wereldwijd werd gegenereerd en wat ermee gebeurde.
Uit hun onderzoek, bleek dat er in 2020 maar liefst 52 miljoen ton aan plastic producten in het milieu terechtkwam. Ook bleek dat meer dan twee derde van de plasticvervuiling op aarde afkomstig is van niet-opgehaald afval. Bijna 1,2 miljard mensen (15 procent van de wereldbevolking) heeft geen toegang tot afvalinzamelingsdiensten.
De bevindingen tonen verder aan dat in 2020 ongeveer 30 miljoen ton plastic – goed voor 57 procent van alle plasticvervuiling – werd verbrand in huizen, op straat en op stortplaatsen, zonder dat er enige milieucontroles waren. Het verbranden van plastic brengt ‘substantiële’ bedreigingen voor de menselijke gezondheid met zich mee, waaronder neurologische, reproductieve en geboorteafwijkingen.
Het onderzoek werd op 4 september 2024 gepubliceerd in Nature onder de titel: ‘A local-to-global emissions inventory of macroplastic pollution’.