Nieuwe milieuvriendelijke methode om cellulose te modificeren voor de productie van duurzame materialen
10 oktober 2024 – Fossiele polymeren zijn het hoofdbestanddeel van de meeste consumentenkunststoffen, coatings en lijmen, maar hebben belangrijke milieunadelen. Cellulose wordt in dat verband gezien als een goed alternatief. Het is een algemeen verkrijgbaar en hernieuwbaar biopolymeer, dat fossiele polymeren in veel gevallen zou kunnen vervangen. Vooral cellulose nanomaterialen hebben veel aandacht gekregen vanwege hun uitstekende materiaaleigenschappen, zoals lage dichtheid en hoge mechanische sterkte.
Het is echter niet mogelijk om synthetische polymeren direct te vervangen door nanocellulose omdat de materiaaleigenschappen (zoals flexibiliteit en transparantie) sterk verschillen. Om die reden moet cellulose eerst chemisch worden gemodificeerd. De chemicaliën die daarvoor nodig zijn, zorgen echter weer voor milieubezwaren.
Onderzoekers van de Aalto-universiteit hebben nu een methode ontwikkeld om cellulose te modificeren, waardoor het gebruik van giftige oplosmiddelen met meer dan tien keer wordt verminderd in vergelijking met traditionele methoden. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Green Chemistry onder de titel ‘Mechanochemical modification of cellulose nanocrystals by tosylation and nucleophilic substitution’.