NOAH: Eerste circulaire auto is van suiker

Begin juli werd Noah, ’s werelds eerste compleet circulaire auto, onthuld in het Cosun Innovation Center in Dinteloord. De tweepersoons auto, waarvan het chassis grotendeels gemaakt is van suiker en het carrosserie van vlas en biohars, is door een team van 22 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkeld.

De onthulling van Noah was ook het startschot voor een tour langs diverse Europese steden. Het team TU/ecomotive wil het grote publiek kennis laten maken met de auto gemaakt van volledig recyclebaar materiaal. Het uiteindelijke doel van de studenten is om met de circulaire auto een bijdrage te leveren aan een verlaagde klimaatbelasting. Suiker Unie is sponsor van Noah en wil met haar bijdrage nieuwe toepassingen met suiker stimuleren.

Bijzonder aan Noah is het gebruik van een bioplastic die kan worden gemaakt van suiker. Het chassis en het interieur zijn van bijzonder sterke sandwichpanelen, gemaakt van dit bioplastic en van vlasvezel. De carrosserie is gemaakt van vlasmatten die zijn geïnjecteerd met een biobased hars. Deze biologische en bijzonder lichte materialen vergen tot zes keer zo weinig energie bij de productie als de gebruikelijke lichtgewicht materialen in de auto-industrie, zoals aluminium of carbon.

NOAH, foto: tuecomotive.nl

Bron: tuecomotive.nl/

Meer in Innovatieve Materialen nummer 4 2018