Novel Grey wint Sustainability Isola Design Award

Novel Grey heeft op 23 januari de Sustainability Award gewonnen van de belangrijke Milanese Isola Design Awards uitreiking. Van de twaalf categorieën: Meubels, Zitmeubelen, Verlichting, Tafelgerei, Textiel, Product, Materiaal, Mobiliteit, Duurzaamheid, Digitaal, Outdoor, Innovatie, Novel Grey ontving de Award voor Duurzaamheid.
Novel Grey gebruikt voor haar producten geopolymeren, anorganisch polymeren, die als ze worden geactiveerd, veranderen in een keten van moleculen met cementachtige eigenschappen. Geopolymeren hebben vergelijkbare eigenschappen als gewoon beton, maar een veel lagere CO2-belasting dan cement, het hoofdbestanddeel van gewoon beton. Bij de productie van één kilo cement komt één kilo CO2 vrij; terwijl dat bij geopolymeren vrijwel nihil is.
Geopolymeren worden gemaakt van lokale grondstoffen zoals klei, rivierslib, maar ook van restproducten van de staalindustrie en zelfs van biobased restproducten.
Door gebruik te maken van geopolymeren, zegt Novel Grey de ecologische voetafdruk van beton met 76 procent te verminderen. De tegels worden in allerlei vormen gegoten en worden bij kamertemperatuur uitgehard, wat ook bespaart op uithardingsenergie.

Novel Grey is door Beton-Lab in 2022 opgericht als label voor exclusieve, handgemaakte wandtegels van duurzaam beton. De wandtegels onderscheiden zich volgens de ontwerpers niet alleen door het duurzame materiaal, maar ook door de bijzondere vormgeving en tactiliteit.

Novel Gray>