Omzetting van voedselafval in biochar kan in 2030 jaarlijkse CO₂-uitstoot met 93.000 ton verminderen
14 mei 2025 – Uit nieuw onderzoek van de universiteit van Nottingham blijkt dat het omzetten van voedselresten in biochar, een stabiele vorm van koolstof, tegen 2030 een vermindering van 93.000 ton CO₂ per jaar kan opleveren. Uit het rapport blijkt dat het omzetten van voedselresten, een restproduct van biogasproductie, in biochar een goedkope en duurzame oplossing met belangrijke voordelen voor het klimaat. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat elke ton biochar tot 1,2 ton CO₂-equivalent kan vastleggen. Door de productie te combineren met anaerobe vergistingsinstallaties, kunnen de kosten voor koolstofverwijdering onder de £ 100 per ton blijven, wat het een betaalbare optie voor koolstofafvang maakt.
Om in 2030 50 procent van de verwachte voedselverspilling in het Verenigd Koninkrijk te kunnen verwerken, zijn volgens berekeningen van Nottingham 28 biochar-productiefaciliteiten nodig, elk met een capaciteit van 20.000 ton per jaar.
Het onderzoek werd eerder dit jaar gepubliceerd in het tijdschrift Biochar onder de titel ‘Biowaste to biochar: a techno-economic and life cycle assessment of biochar production from food-waste digestate and its agricultural field application’.