Onderzoek 3D-betonprinten wint tweede prijs RAAK-award

Het onderzoeksproject ‘Konkreter’, waarbij onderzoek is gedaan naar de mogelijkheden van 3D-betonprinten, won de tweede prijs van de zogenaamde RAAK Awards. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt door Regieorgaan SIA (onderdeel vande  Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO) voor het beste praktijkgerichte onderzoek afkomstig van hogescholen.
Het project Konkreter heeft onderzoek gedaan naar een bredere toepassing van 3D-betonprinten. Veel mkb-ondernemingen vragen zich namelijk af of deze techniek interessant is voor hun bedrijf. Samen met zijn team heeft projectleider Ivo Vrooijink een selectiemethode ontwikkeld die toepassingen voor 3D-betonprinten genereert én selecteert. Door deze methodiek te doorlopen, komen ondernemers erachter in hoeverre er 3D-betonprinttoepassingen voor hen zijn en of het voor hun bedrijven kansen oplevert.
De jury was aangenaam verrast door de breedte en complexiteit van het onderzoek. Niet alleen zijn de drie toepassingen ontwikkeld, ook is er samen met de betrokken bedrijven gekeken naar hoe deze zo goed mogelijk uitgevoerd kunnen worden. Dat zorgt ervoor dat innovaties ook levensvatbaar zijn. Daarnaast is de jury enthousiast over de aanpak van het team, waarbij de lat steeds weer hoger werd gelegd.

3D-geprinte dam (Foto: Saxion, Konkreter)

Bron: Saxion>