Parkeergarage van ontmantelde windturbines

(Illustratie: Niels Bohr/Loyds Arkitektkontor)

23 januari 2024 – In een nieuwe hightech-wijk in Lund in Zuid-Zweden worden de turbinebladen van een buiten gebruik gesteld windpark een zeer zichtbaar onderdeel van de gevel van een milieuvriendelijke parkeergarage.
Windturbinebladen zijn gemaakt om elektriciteit te leveren en om tientallen jaren bestand te zijn tegen zwaar weer. Net als bij het bouwen van een vliegtuig worden composietmaterialen gebruikt. Materialen zoals glasvezel, koolstofvezel, epoxyhars, balsahout, metalen en verschillende vulstoffen worden in lagen dicht op elkaar geperst, waardoor de bladen extreem duurzaam zijn, maar moeilijk te recyclen.
Architect Jonas Lloyd van Lloyd’s arkitektkontor wil nu turbinebladen van Vattenfalls ontmantelde Deense windpark Nørre Økse Sø in gebruiken om de vliesgevels of niet-structurele muren te bouwen van de parkeergarage. Het dak wordt bedekt met zonnepanelen, en batterijen slaan de opgewekte elektriciteit op voor auto’s die meestal ’s nachts worden opgeladen.
De gezaagde turbinebladen zijn volgens de architect perfect voor een parkeergarage, omdat de muren open moeten zijn vanwege explosie- en brandgevaar. Bovendien betekent het hergebruik van de rotorbladen volgens hem dubbele winst voor milieu en klimaat. De eerste winst is het milieuvriendelijk hergebruik van een groot afgedankt object; het tweede voordeel is dat er geen andere bouwmaterialen nodig zijn die potentieel een zeer grote klimaatvoetafdruk hebben, zoals beton of staal.

Meer bij Vattenfall>