Perovskiet-zonnecellen: de sleutel tot stabiliteit op de lange termijn

In het experiment werden perovskiet-zonnecellen herhaaldelijk afgekoeld tot min 150 °C en vervolgens verhit tot plus 150 °C. De veranderingen in de microstructuur van de perovskietlaag en de interacties met de aangrenzende lagen werden bestudeerd in de loop van de cycli (Illustratie: Li Guixiang)
21 februari 2025 – Perovskiet-zonnecellen zijn erg efficiënt en goedkoop om te maken. Echter, als ze over een langere tijd – enkele decennia – worden blootgesteld aan echte weersomstandingheden, blijken ze niet erg stabiel te zijn. Een internationale samenwerkingsverband van wetenschappers onder leiding van het Helmholz Zentrum Berlin (HZB) heeft nu de effecten van meerdere thermische cycli op microstructuren en interacties tussen verschillende lagen perovskiet-zonnecellen onderzocht. Ze concluderen dat thermische stress de doorslaggevende factor is bij de degradatie van metaalhalide-perovskieten. Op basis daarvan leiden ze de meest veelbelovende strategieën af om de stabiliteit van perovskiet-zonnecellen op de lange termijn te vergroten.
Het onderzoek werd op 19 februari gepubliceerd in het tijdschrift Nature review materials onder de titel ‘Resilience pathways for halide perovskite photovoltaics under temperature cycling’.