Prins Clausbrug wint Staalprijs 2023

De Prins Clausbrug in Dordrecht heeft de Nationale Staalprijs 2022 gewonnen in de categorie Infrastructuur. De prijs werd op 4 oktober in het AFAS Theater in Leusden uitgereikt.

De jury beoordeelde het voorstel als zeer innovatief, een sculpturale landmark waarmee Dordrecht onmiskenbaar op de kaart zou worden gezet. In oktober 2021 werd de brug door prinses Beatrix geopend.

De Prins Clausbrug is een 140 meter lange fiets- voetgangersbrug die de nieuwe woonwijk Stadswerven in Dordrecht verbindt met de historische binnenstad van Dordrecht. Het is een basculebrug met een draaibare ballastmast.

Opdrachtgever: Gemeente Dordrecht (Dordrecht); Architectuur: René van Zuuk Architects (Almere); Constructief Ontwerp: Iv-Infra BV (Sliedrecht); Uitvoering; Combinatie Dura Vermeer – Hillebrand BV (Rotterdam); Staalconstructie: ASK Romein – Hillebrand (Vlissingen).

De staalprijs wordt uitgereikt in vijf categorieën: naast Infrastructuur zijn dat Utiliteitsbouw (winnaar Museum Arnhem); Industriebouw (WILA De Tool in Lochem); Woningbouw (winnaar Het platform Utrecht); Karakteristieke stalen bouwdelen (winnaar: Nationaal Holocaust Namenmonument, Amsterdam).

Meer bij de Nationale Staalprijs>