Project recyclen windturbinebladen
27 maart 2025 – Om in 2050 klimaatneutraal te zijn moet niet alleen onze energie duurzaam worden opgewekt, maar ook passen in een circulaire economie. TNO werkt samen met een aantal partners binnen het 3-jarige CIRCLE4WIN-project aan een methode die commercieel kan worden toegepast voor het recyclen van composiet windturbinebladen. Naast het recyclingproces zelf, richt het project zich onder andere ook op de optimalisatie van het logistieke proces om het op grote schaal te kunnen toepassen.
Windturbines worden al voor 90% gerecycled maar de turbinebladen van kunststof composiet vormen nog een uitdaging. In het CIRCLE4WIN-project wordt het windturbineblad thermisch ontleed om de windturbinebladen circulair te maken.
In dat proces worden de glasvezels vrijgemaakt met verhitting in een oven zonder zuurstof (pyrolyse) gevolgd door een verbrandingsstap met zuurstof waarbij de hars als brandstof dient voor het proces. Het vrijgemaakte glas moet geschikt worden gemaakt als grondstof voor de nieuw te fabriceren glasvezel voor toepassing in commerciële recyclebare kunststofproducten en windturbinebladen.
WindEurope, belangenvereniging van de Europese windindustrie, verwacht dit jaar een hoeveelheid van 60.000 ton aan afgedankte bladen in Europa wat snel zal toenemen tot 800.000 ton in 2050.
Het samenwerkingsverband is onderdeel van het GROW-programma en bestaat uit partijen die de volledige waardeketen en ontwikkeling afdekken: Afvalstoffen Terminal Moerdijk, Sibelco Group, Envalior, IX Renewables, Suzlon Group, D&E Holding en TNO, met ondersteuning van het TKI MOOI-subsidieprogramma.