Solar Highways officieel geopend

Minister Cora van Nieuwenhuizen opende 18 februari 2019 in Uden het innovatieve project Solar Highways. Met het inpluggen van de stekker gaf ze, samen met de samenwerkingspartners, symbolisch het startsein voor het 400 meter lange zonnegeluidsscherm dat de afgelopen maanden aan de oostzijde van de snelweg A50 in Uden verrees.

Overigens was het dubbel feest want tien dagen daarvoor won Solar Highways de Innovatieprijs van de Glass Award 2019. De uitreiking vond plaats op 8 februari, tijdens de Bouwbeurs 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Solar Highways is een initiatief van Rijkswaterstaat en zijn projectpartners ECN (part of TNO) en SEAC en de gemeente Uden. Het gaat om een geluidsscherm waarin tweezijdige zonnepanelen, zogeheten bi-faciale zonnepanelen zijn geïntegreerd. Volgens de betrokken partijen is het concept op deze schaal niet eerder ontwikkeld en toegepast. Het is een proefproject, mede mogelijk gemaakt door LIFE+ financiering van de Europese Unie. Solar Highways is een ontwikkeling van Heijmans (aannemer), Van Campen/BAYARDS (aluminium constructeur) en Scheuten Glas uit Venlo.

De testfase is gestart en er wordt groene stroom opgewekt. Gedurende 18 maanden meet het Solar Energy Application Centre (SEAC) de energieopbrengst van het zonnegeluidsscherm.]

Meer in Innovatieve Materialen 2019 nummer 1