Studenten zetten afval om in eiwit

6 januari 2024 – Een groep Wageningse studenten won de internationale studentenwedstrijd Rethink Waste met hun idee om van reststromen hoogwaardig eiwitpoeder te maken. Vier van hen richten nu een bedrijf op – Afterlife – om hun ideeën in de praktijk te brengen.
Het idee dat de studenten uitwerkten is gebaseerd op fermentatie: een schimmel zet landbouwafval en resten uit de voedingsindustrie om in een eiwitrijke grondstof voor voedingsmiddelen. Aardappelschillen en bietenpulp bijvoorbeeld zitten vol cellulose, zetmeel en andere suikers. Schimmels kunnen heel goed groeien op die vezelige resten. Alleen al de Nederlandse suikerindustrie houdt jaarlijks ongeveer een miljoen ton suikerbietenpulp over. Een klein deel daarvan wordt veevoer, maar het grootste deel wordt verwerkt tot biogas.
Naast het prijzengeld van zesduizend euro, bedoeld om het idee verder uit te werken, kreeg het team de publieksprijs en een geldprijs van challenge-partner Fuji Oil, dat werkt aan plantaardige ingrediënten voor de voedselindustrie. In oktober won Afterlife ook de 4 TU Impact Challenge van de de technische universiteiten. Binnenkort gaat het team van hun prijzengeld het lab in voor de eerste experimenten.

Meer bij Wageningen University & Research>