UT-onderzoek van start om plastics circulair te maken

(Illustratie UTwente)

15 juli 2024 – Momenteel wordt in Nederland vijftien procent van de één miljoen ton in Nederland jaarlijks afgedankte plastics hoogwaardig gerecycled. Het doel is dat in 2030 vijftig procent van alle plastics gerecycled worden en in 2050 moet de productie volledig circulair zijn. Met welke technische innovaties zou ervoor kunnen worden gezorgd dat plastics vaker worden hergebruikt? Dat wordt onderzocht in Plastics circulair maken: technische innovaties. Er is vanuit NWO zes miljoen euro verdeeld over tien projecten. Alle onderzoeken zullen vijf jaar duren. Het UT-onderzoek van Prof. Roland ten Klooster (Faculteit ET) draagt bij aan de plastics circulair maken met als doel het recyclen van verpakkingen te optimaliseren.
Om levensmiddelen te beschermen tegen de inwerking van zuurstof en/of vocht, zijn materialen ontwikkeld die uit meerdere lagen bestaan zoals een laag voor het sealen, als drager, als barrière tegen zuurstof. Deze gecombineerde materialen zijn vaak lastig te scheiden en niet goed te recyclen. Lagen gemaakt van één materiaalsoort met goed afgestemde barrière-eigenschappen kunnen dit probleem oplossen. Echter, dergelijke mono-materialen kunnen verkleven aan de sealbeitels omdat de lagen gelijke smelteigenschappen hebben. Andere sealmethoden zijn dus noodzakelijk. Dit project beoogt te komen tot recyclebare en sealbare mono-materialen die een hoge barrière hebben tegen gassen en vocht.
Het project van Ten Klooster heet: ‘Design for recycling and effective/secure sealing of high-barrier mono-material flexible packaging films’. Het consortium bestaat uit: Borealis, Cargill Bioindustrial, TNO en Universiteit Twente.

Meer bij UTwente>