Van plastic verpakkingsafval tot 3D-geprinte producten

Het gereinigde kunststofverpakkingsafval wordt bij Fraunhofer IFAM in een compounder gemengd, gesmolten en geëxtrudeerd (Foto: Fraunhofer IFAM).
31 maart 2025 – De hoeveelheid plastic afval neemt toe en is in Duitsland de afgelopen 30 jaar ongeveer verdrievoudigd. Vooral verpakkingsafval draagt hieraan in belangrijke mate bij. Waar Duitse huishoudens in 1994 nog 2,1 miljoen ton plastic afval produceerden, was dit in 2023 gestegen tot 5,6 miljoen. Dat maakt het des te belangrijker om manieren te vinden om deze wegwerpproducten, waarvan de meeste op ruwe olie zijn gebaseerd, te recyclen.
In samenwerking met de Hochschule Bremen (Stadshogeschool voor Toegepaste Wetenschappen) en het Fraunhofer Instituut voor Productietechnologie en Geavanceerde Materialen (IFAM) wil men dit afval omzetten in hoogwaardige 3D-geprinte producten.
Omdat het afval gerecycled moet worden voor gebruik in 3D-printen, moet het voldoen aan zeer hoge eisen op het gebied van bijvoorbeeld zuiverheid, vorm en grootte. Om die reden werd een geavanceerde sorteertechniek gebruikt. Om vervolgens voldoende zuiverheid te garanderen, werd de output van de sorteerinstallatie verder verwerkt. Het werd achtereenvolgens gemalen, gewassen en ontdaan van ongewenste materialen met behulp van een drijf-zink-scheiding. Het team gebruikte nabij-infraroodtechnologie om resterende vreemde deeltjes te identificeren. Daarna vermaalden de onderzoekers het materiaal opnieuw tot de vereiste korrelgrootte en droogden het. Deze methode bereikte een zuiverheid van meer dan 99,8 procent, met eigenschappen die geschikt waren voor de 3D-printer.