Waterstof uit zeewater

11 April 2023 – Onderzoekers van het SLAC National Accelerator Laboratory van het Department of Energy en Stanford University hebben samen met de University of Oregon en Manchester Metropolitan University een manier gevonden om met een dubbelmembraansysteem en elektriciteit waterstof uit de oceaan te halen. Het innovatieve ontwerp bleek prima in staat om waterstofgas zonder grote hoeveelheden schadelijke bijproducten te produceren. De resultaten van hun studie, die op 11 april werd gepubliceerd in Joule.

SLAC National Accelerator Laboratory, oorspronkelijk bekend als het Stanford Linear Accelerator Center, is een door de overheid gefinancierd onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Menlo Park, Californië, Verenigde Staten. Tegenwoordig concentreert het SLAC-onderzoek zich op een breed programma in atomaire en vastestoffysica, scheikunde, biologie en geneeskunde. Het laboratorium staat onder de programmatische leiding van het United States Department of Energy Office of Science.

Illustratie: De figuur stelt een bipolair membraansysteem voor dat zeewater omzet in waterstofgas.

Een weergave van het bipolaire membraansysteem van het team dat zeewater omzet in waterstofgas.(Nina Fujikawa/SLAC National Accelerator Laboratory)

Meer bij SLAC>