Zeewaterbatterijen: Innovatieve energieopslag met kosteneffectieve katalysatoren

Grafische weergave van een zeewaterbatterij en een schema van de katalysator die in de studie werd ontwikkeld (Illustratie UNIST)

19 februari 2025 – Zeewaterbatterijen worden gezien als de volgende generatie energieopslagsystemen en kunnen efficiënt elektriciteit opslaan en ontladen met behulp van zeewater. De sleutel tot grootschalige commercialisering ligt in de ontwikkeling van betaalbare en effectieve katalysatormaterialen. Onderzoekers van het Zuid-Koreaanse onderzoeksinstituut UNIST zeggen nu een belangrijke doorbraak te hebben gemaakt met de ontwikkeling van een hoogwaardige katalysator gemaakt van ureum en lignine uit houtafval. Traditioneel worden edelmetalen zoals platina gebruikt als katalysator, maar deze materialen zijn extreem duur. Het door UNIST ontwikkelde alternatief maakt gebruik van lignine en ureum, beide betaalbare en makkelijk verkrijgbare stoffen. Lignine, een bijproduct van papier- en biobrandstofproductie, maakt voor 15 tot 35 procent deel uit van hout. Ureum, dat rijk is aan stikstof, komt veel voor in bepaalde stromen industrieel afvalwater.

Het onderzoek werd in Februari 2025 gepubliceerd in Chemical Engineering Journal onder de titel ‘N-doped carbonized lignin for electrocatalysts in seawater batteries’.

Meer bij UNIST>